Karel Santral Konsol Bağlantısı

Karel Konsol Bağlantısı

Karel santral konsol bağlantısı çoğu zaman yetkili servislerin yapabileceği zorlukta bir işlemdir. Santrale konsol bağlarken oluşabilecek bir kısa devre santralinize ciddi zararlar verir. Nasıl yapılacağından tam emin değilseniz kesinlikle karel yetkili servisi mizden destek almanızı öneririz. Konsol bağlantısını kendiniz yapmak isterseniz bu konuda sizi uyarmış olalım ve yapılacak işlemlere geçelim. Konsol ekranı çalışabilmesi için +12v / toprak / veri hattından oluşan 3 adet bağlantı kablosuna ihtiyaç vardır.

Karel Santral Konsol Bağlantısı

Karel OP48 Konsol Bağlantısı

Her OP48 konsolu 2.5 m. uzunluğunda bir “telefon veri” kablosu ve bir bağlantı kutusuyla birlikte kullanıcıya sunulur. “Telefon veri” kablosunun her iki ucunda da 6-pin RJ tipi erkek konnektör bulunur.

Bu kablonun bir ucu bağlantı kutusu üzerindeki 6-pin RJ tipi dişi konnektöre takılıdır. Kablonun diğer ucundaki konnektör OP48’in arkasındaki karşılığına takılacaktır. Bağlantı kutusunun 6-pin RJ tipi dişi konnektör olmayan tarafındaki boşluk bu kutuya yapılacak diğer kablolama için bırakılmıştır. (VERİ / +12 VDC / TOPRAK (GND) sinyallerinin paralellenmesi ve A / B terminal bağlantılarının yapılması.)

Telefon veri kablosuna ek olarak montaj sırasında kullanılacak diğer bir kablo da her santral ile birlikte birer adet verilen, “sistem veri” kablosudur. “Sistem veri” kablosunun bir ucu kendine ait bağlantı kutusuna takılıdır. Kablonun serbest olan diğer ucunda ise ilgili santralin KTS (seri veri) çıkış soketine uygun bir konnektör bulunur.

Bağlantı kutusunun diğer tarafındaki 6-pin RJ tipi erkek konnektör veri / +12 VDC / toprak sinyallerinin paralellenmesi için kullanılacaktır.

  • 1) “Sistem veri” kablosunun serbest ucu, sistemin KTS çıkış soketine takılır.
  • 2) “Telefon veri” kablosunun bir ucu sistem veri kablosunun ucundaki bağlantı kutusuna bağlanır. Diğer ucu ise OP48 telefona takılır.
  • 3) Bağlantı kutusuna ilgili abonenin A-B tellerinin bağlantısı yapılır. Bunun için santralin ilgili abone konnektöründen alınan iki tel bağlantı kutusundaki kırmızı ve yeşil noktalara bağlanır.
  • 4) Konsol bağlantı kutusuna ilgili abonenin A-B tellerinin bağlantısı yapılır. Bunun için santralin ilgili abone konektöründen alınan iki tel bağlantı kutusundaki kırmızı ve yeşil noktalara bağlanır. NOT: Eğer santral MS38S veya MS224 ise ve ilk OP48 konsol operatöre bağlanacaksa, abone tellerinin bağlantıları yapılmamalıdır çünkü bu santrallerin KTS soketlerinde operatör için A ve B bağlantıları da hazır durumdadır. Bu bağlantıların ilaveten yapılması telefonunun çalışmasını engelleyebilir.
  • 5) Telefon bağlandıktan sonra, abone ayarlarını – bir sonraki bölümde anlatıldığı şekilde yapmak gerekir.
Karel op48 konsol bağlantısı
Karel Op48 Konsol Bağlantısı

Karel OP50 Konsol Bağlantısı

OP50 konsolları santralin ilk 16 abonesine bağlanabilirler. Santrale bağlanacak olan OP50 konsol ve santralin dışarıdaki veri hattını kullanan aksesuar sayısı toplamda 10’u geçmemelidir. Eğer OP50 konsollarına “veri / 12 VDC / toprak” sinyalleri ve “A / B” telleri ayrı ayrı kablolardan taşınırsa, sıradan kablolar kullanıldığı durumlarda bir OP50 konsolu santralden en fazla 250 metre uzaklığa kadar yerleştirilebilir.

Bu mesafe santrale bağlanan konsol sayısı arttıkça düşecektir.Örneğin santrale anlatılan şekilde 10 tane OP50 konsolu bağlandığında, konsollarla santral arasındaki olabilecek azami mesafe 25 metreye düşer. Böyle bir durumda eğer en son konsola ait “veri” sinyal genliği +8.5 VDC’nin altına düşerse, 12VDC ile toprak terminalleri arasına +12 VDC güç kaynağı bağlamak suretiyle performans iyileştirilebilir.

Karel Çoklu Konsol Bağlama

Konsolda Abone Numarası Tanımlama

OP48 konsolu, santrale bağlandığı ilk anda, ekranında iki basamaklı bir numara yanıp sönmeye başlar. Fabrika çıkışında bu numara “11”e ayarlanmıştır ve abone numarasının son iki basamağını gösterir. OP48’in ahizesi açılıp kapatıldığında bu numara siliniyorsa, abone ayarı doğru demektir. Ancak eğer numara yanıp sönmeye devam ediyorsa, OP48 konsolun abone numarasını ayarlamak gerekir. Bunun için:

  • 1) “MESSAGE” tuşuna, ekranda yanında bir “A” harfiyle birlikte iki basamaklı bir sayı çıkana kadar basılır.
  • 2) Numara ve “A” harfi yanıp sönecektir. Bu iki basamaklı numara, abone numarasının son iki basamağıdır. Ayarlanmak istenen abone numarasına gelinceye kadar MESSAGE tuşuna kısa kısa basılarak ilerlenir.
  • 3) İstenilen numara ekranda göründüğünde ahize bir kez kaldırılıp tekrar yerine konulur. Bundan sonra OP48 tanımlanan bu abonede çalışacaktır.
Share this post:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir